Το Παράρτημα Ταύρου-Μοσχάτου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ πραγματοποίησε εκδήλωση στο πλαίσιο της καμπάνιας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για τις γερμανικές επανορθώσεις. Το ζήτημα ανέλυσε διεξοδικά ο Μιχάλης Παπανικολάου, ιστορικός. Παρέμβαση έκανε και η Πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Τούλα Μητσέα.
Στην εισήγησή του ο Μιχάλης Παπανικολάου, ανάμεσα στα άλλα, είπε τα εξής:
«Συμπληρώνονται φέτος 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελλάδας από τη ναζιστική-φασιστική κατοχή. Η απελευθέρωση βρήκε την πατρίδα μας σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένη, με σχεδόν 500.000 νεκρούς θύματα της βαρβαρότητας του φασίστα κατακτητή. Αμέσως μετά την απελευθέρωση και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το αίτημα για αποζημιώσεις από την πλευρά των κατακτητών ήταν πάνδημο. Όμως, 80 χρόνια μετά, παραμένει αδικαίωτο.
Η Ελλάδα, επίσημα, ουδέποτε έχει παραιτηθεί από τις αποζημιώσεις ή την εξόφληση του κατοχικού δανείου. Πολιτικά όμως, όλες οι αστικές κυβερνήσεις μετά τον πόλεμο και ειδικά μετά τη μεταπολίτευση, αποφεύγουν να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα. Αυτό καθιστά όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά -νεοφιλελεύθερες ή σοσιαλδημοκρατικές- καθώς και όλα τα συστημικά κόμματα, αποκλειστικά υπεύθυνους για τη σημερινή κατάσταση, καθώς υπηρετώντας τα συμφέροντα της αστικής τάξης -που προτιμά τη λεγόμενη “τήρηση των συμμαχικών υποχρεώσεων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ”- άφησαν και αφήνουν σε εκκρεμότητα αυτή την ιστορική αδικία εις βάρος του λαού μας.
Το γερμανικό κράτος από μεριάς του κάνει ό,τι μπορεί για να θάψει το θέμα. Δύο ιδρύματα ιδρύθηκαν για αυτόν το σκοπό.
Το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας δημιουργήθηκε με σκοπό την “επαφή” των ελληνικής και της γερμανικής νεολαίας με οχήματα τους δήμους και τα πανεπιστήμια. Αυτό το ίδρυμα είναι που χρηματοδοτεί διάφορους εγχώριους αλλά και ξένους ιστορικούς έτσι ώστε να παραχαραχθεί η ιστορική αλήθεια… Το μεγάλο παράδειγμα τέτοιας δράσης είναι ο Γερμανός ιστορικός Χάιντς Ρίχτερ ο οποίος αναγορεύτηκε σε καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο κύριος αυτός δικαιολόγησε τις σφαγές του τακτικού γερμανικού στρατού (εδώ καταρρίπτεται και ο μύθος του “καλού γερμανικού στρατού” και των “κακών SS”) αμέσως μετά τη μάχη της Κρήτης, καθώς σε πόνημά του για αυτή τη μάχη θεωρεί τις εκτελέσεις των αμάχων Κρητών σωστές, από τη στιγμή που αντιστάθηκαν στον γερμανικό στρατό… Με λίγα λόγια θέλησε να περάσει το μήνυμα οι λαοί να μην αντιστέκονται γιατί θα οδηγηθούν στον θάνατο…
Το δεύτερο ίδρυμα είναι το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, ο σκοπός του οποίου είναι η “ανακούφιση” των συνεπειών των πράξεων των Γερμανών κατακτητών, αλλά με αποφυγή δικαστικών αντιπαραθέσεων. Πόσο ωραίο ακούγεται. Ουσιαστικά το ταμείο αυτό αφορά υποτροφίες και προγράμματα που αφορούν την μελλοντική σχέση των δύο κρατών.
Σκοπός του γερμανικού κράτους είναι να θολώσει την ιστορική μνήμη, να κρύψει τα εγκλήματα των Γερμανών. Η ΕΕ επίσης πρωταγωνιστεί σε αυτή την επιχείρηση με σκοπό τη χειραγώγηση της ιστορικής μνήμης, όπως με τη θεωρία των δύο άκρων, που εξίσωσε την ναζιστική Γερμανία με την ΕΣΣΔ.
Απέναντι σε όλα αυτά στάθηκε και στέκεται ο ελληνικός λαός με πρωτοπορία την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και το ΚΚΕ. Σε αυτόν τον αγώνα μπροστάρηδες είναι οι κομμουνιστές και το ΚΚΕ, η μόνη πραγματική, λαϊκή αντιπολίτευση. Το αίτημα για αποπληρωμή όλων των αποζημιώσεων, πέρα από παλλαϊκό αίτημα είναι ζήτημα ηθικό, πολιτικό και πάνω από όλα οικονομικό/υλικό. Στέρησαν τις ζωές των Ελλήνων αλλά και συνέθλιψαν την ζωή των επόμενων γενεών. Ήρθε ο καιρός να πληρώσουν».