Ιστορικό περίπατο οργάνωσαν την Κυριακή 20 Οκτώβρη 2024 το Παράρτημα Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και η ΤΟ Περιστερίου/Νοτιοδυτικών Συνοικιών της ΚΝΕ.
Πολλοί νεολαίοι, και αρκετοί μεγαλύτεροι, βάδισαν στα χνάρια των αγωνιστών της πόλης και ήρθαν σε επαφή με σημεία που σχετίζονται με το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ.
Την ενημέρωση έκανε ο Κώστας Κανδηλιώτης, αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.
Ο περίπατος ξεκίνησε από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Εκεί οι συγκεντρωμένοι έμαθαν βασικά στοιχεία για το Περιστέρι από το 1924, που εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι πρόσφυγες, τα προβλήματα στη διαβίωσή τους, το κίνημα στην πόλη.
Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για το ΕΑΜ, την Εθνική Αλληλεγγύη και τους αγώνες για την επιβίωση του λαού από την πείνα. Έμαθαν, μεταξύ άλλων, για τους δύο μεγάλους εργασιακούς χώρους που υπήρχαν στο Περιστέρι, το εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας «Λαναρά» και το λιγνιτωρυχείο στον Άη-Βασίλη (Κάρβουνο), που απασχολούσαν πάνω από 4.000 εργάτες και εργάτριες (στη μεγάλη τους πλειοψηφία Περιστεριώτες) και τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν στην Αντίσταση. Είναι ενδεικτικό ότι ο 4ος Λόχος του ΕΛΑΣ Περιστερίου αποτελούνταν από εργάτες του «Κάρβουνου».
Η επόμενη στάση του περιπάτου έγινε στο σημείο όπου έχει τοποθετηθεί πλάκα προς τιμήν της ΕΠΟΝίτισσας Άννας Παρλιάρου. Η Άννα Παρλιάρου συνελήφθη τον Μάη του 1944, σε ηλικία 16 ετών, βασανίστηκε φριχτά από τους ταγματασφαλίτες και στις 6 Ιούλη του ίδιου έτους την έφεραν στο μπλόκο του Περιστερίου με σκοπό να καταδώσει συναγωνιστές της. «Αδέλφια κουράγιο! Δεν δείχνω κανέναν!» ήταν η απάντησή της.
Έγινε επίσης ενημέρωση για το Μπλόκο, όπου πιάστηκαν, με υπόδειξη κουκουλοφόρων καταδοτών, 180 αγωνιστές Περιστεριώτες. Τέσσερις από αυτούς, στελέχη του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, δολοφονήθηκαν με άγρια βασανιστήρια, ενώ 124 στάλθηκαν στα ναζιστικά κάτεργα στη Γερμανία, από όπου επέστρεψαν μόνο 19 το 1945.
Επόμενος σταθμός, το μνημείο για τη μάχη της Παλιάς Αγοράς, στις 28 Ιούνη 1944. Ο ΕΛΑΣ αντιμετώπισε την επιδρομή των ταγματασφαλιτών, αλλά σκοτώθηκε ο Γιάννης Τζιλβές (Παναγιώτης), επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΑΣ, ενώ τραυματίστηκε, πιάστηκε και εκτελέστηκε επί τόπου ο Βασίλης Αλαγιάννης. Εδώ έγινε αναφορά στον ΕΛΑΣ, την ίδρυσή του, τη δράση του, τις 600 μάχες που έδωσε για την απελευθέρωση της χώρας. Έγινε επίσης ενημέρωση για τη μάχη του Ελαιώνα (16 Σεπτέμβρη 1944), όπου έπεσε μαχόμενος ο Νίκος Γεωργιάδης (Έκτορας), διοικητής του 3ου Τάγματος Περιστερίου του ΕΛΑΣ.
Στην πλατεία Λουτρών αναφορά έγινε στον Ευγένη Χαραλαμπίδη, πρωτοπόρο αγωνιστή που αναδείχθηκε τον Οκτώβρη του 1944 σε λαϊκό δήμαρχο της πόλης. Συνελήφθη το 1945 και εκτελέστηκε στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας το 1948.
Ο περίπατος κατέληξε στο Μουσείο ΕΑΜικής Αντίστασης, όπου ανανεώθηκε το ραντεβού για τις 28 Οκτώβρη, στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ.
Οι ιστορικοί περίπατοι θα συνεχιστούν και θα εμπλουτιστούν και με άλλες πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της ιστορίας και των αγώνων του λαού του Περιστερίου.