Posted on 22 Απριλίου, 2024 in Νέα Παραρτημάτων

Παράρτημα Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ: Να μείνει στη θέση του στην κεντρική πλατεία ο ανδριάντας του στρατηγού Στέφανου Σαράφη

Να μείνει στη θέση του στην κεντρική πλατεία ο ανδριάντας του στρατηγού Στέφανου Σαράφη απαιτεί το Παράρτημα Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, καθώς επανέρχονται, μέσω δημοσιευμάτων, τα σενάρια για μετακίνησή του.

Στην ανακοίνωσή του το Παράρτημα σημειώνει:

«Από δημοσιεύματα τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης έρχεται -ξανά- στην επικαιρότητα, η πρόθεση της δημοτικής αρχής για μετακίνηση του αγάλματος του στρατηγού Στέφανου Σαράφη από το πιο κομβικό – κεντροβαρές σημείο της κεντρικής πλατείας των Τρικάλων. Αν συνδυάσουμε τα δημοσιεύματα με το γεγονός της όποιας εξέλιξης των έργων ανάπλασης στην κεντρική πλατεία, ίσως φτάνει η ώρα που η δημοτική αρχή θα θελήσει να εφαρμόσει …τα σχέδιά της. Ως απόγονοι αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, συγγενείς θυμάτων και μαζί με τους εναπομείναντες εν ζωή αγωνιστές του απελευθερωτικού – αντιφασιστικού αγώνα τους λέμε ότι πρέπει να σκεφτούν διπλά και τρίδιπλα πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Η παρουσία του ανδριάντα του στρατηγού Σαράφη στο πιο κομβικό σημείο της κεντρικής πλατείας συμβολίζει τους ιστορικούς δεσμούς της πόλης των Τρικάλων με την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης όταν ο ελληνικός λαός μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, με πρωτοπόρους τον Σαράφη και τον Άρη, πολέμησε τους πάνοπλους Γερμανούς και Ιταλούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους την ίδια στιγμή που ένα μεγάλο μέρος του αστικού πολιτικού κόσμου εγκατέλειψε τη χώρα ή ακόμα και συνεργάστηκε με τους φασίστες κατακτητές.

Τις δυνατές ρίζες του τρικαλινού λαού στον απελευθερωτικό – αντιφασιστικό αγώνα μαζί με τον ανδριάντα του στρ. Σαράφη δείχνουν επίσης το μνημείο των 5 ΕΠΟΝΙΤΩΝ (που σε λίγες μέρες, στις 18 Απρίλη, συμπληρώνονται ακριβώς 80 χρόνια από τον απαγχονισμό τους από τα ναζιστικά στρατεύματα και τους ντόπιους συνεργάτες τους), καθώς και η αναθηματική πλάκα για τη θυσία του Άρη Βελουχιώτη και των συντρόφων του στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Γι’ αυτό και ο Δήμος των Τρικάλων το 1990 τοποθέτησε στην κεντρική πλατεία σε περίοπτη θέση το άγαλμα του Τρικαλινού στρατηγού του ΕΛΑΣ Στέφανου Σαράφη (εκεί γίνονται όλες οι ιστορικές – επετειακές εκδηλώσεις, εκεί γίνεται η έπαρση της σημαίας από το τιμητικό στρατιωτικό άγημα κ.ο.κ.). Γιατί έπαιξε κορυφαίο ρόλο στην οργάνωση και την πάλη του ελληνικού λαού που κατέληξε με την νικηφόρα πορεία στα βουνά και τις πόλεις μέχρι την απελευθέρωση της χώρας από τους κατακτητές.

Η παρουσία του αγάλματος στο συγκεκριμένο κεντροβαρές σημείο της πλατείας στέλνει ένα διαχρονικό μήνυμα για το ρόλο που μπορεί να παίξει ο λαϊκός παράγοντας σε μια περίοδο που το φασιστικό τέρας απειλεί να ξανασηκώσει κεφάλι με τη στήριξη πολιτικών επιλογών της ΕΕ. Πόσο μάλλον όταν στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την κεντρική Ασία διαδραματίζονται επικίνδυνα πολεμικά παιχνίδια όπου αναμετρώνται ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ από τη μια πλευρά και Ρωσία – Κίνα από την άλλη με λεία τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, γεγονός που εμπλέκει και την ελληνική κυβέρνηση με υπέρογκες πολεμικές δαπάνες, την αποστολή πολεμικού υλικού, πλοίων και έμψυχου δυναμικού στο “μάτι του κυκλώνα”. Ενώ την ίδια ώρα ο λαός της περιοχής μας στενάζει κάτω από την ακρίβεια και τις καταστροφικές επιπτώσεις των πλημμυρών.

Όποια προσπάθεια μετακίνησης του ανδριάντα από τη δεσπόζουσα θέση που έχει σήμερα, είναι καταδικαστέα από τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, τους απογόνους τους, όσους διδάσκονται, εμπνέονται και εκφράζουν σεβασμό σ’ εκείνον τον τιτάνιο αγώνα, σ’ όσους ανησυχούν από την εκκόλαψη του αυγού του φιδιού στη σημερινή εποχή. Έχουμε χρέος επομένως, μέσα από τις συνθήκες που διαμορφώνονται, η παρουσία του αγάλματος του στρατηγού Σαράφη να διατηρηθεί στην ίδια δεσπόζουσα θέση για να συμβολίζει το μεγαλείο της Εθνικής Αντίστασης.

Η εκδήλωση τιμής – μνήμης και σύγχρονων διδαγμάτων για τα 80 χρόνια από τον απαγχονισμό των 5 ΕΠΟΝιτών που διοργανώνουμε την Πέμπτη 18 Απρίλη 2024 στις 7.30 μ.μ., μπροστά στο μνημείο τους στην πλατεία Ρ. Φεραίου, να αποτελέσει βήμα δημόσιας και μαζικής καταδίκης στην πρόθεση της δημοτικής αρχής για μετακίνηση του ανδριάντα του στρατηγού Στέφανου Σαράφη».