Ιστορικό περίπατο οργάνωσε το πρωί της Κυριακής το Παράρτημα Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, με σταθμούς σχετικούς με την ιστορία της πόλης, και ιδιαίτερα με τους αγώνες του λαού της μέσα από το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ. Ο περίπατος κατέληξε στο Μουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης όπου για μια ακόμα φορά καταδικάστηκε η απαράδεκτη ενέργεια της Διοίκηση του Δήμου να τοποθετήσει περίπτερο μπροστά από το κτίριο που στεγάζει το Μουσείο, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τη λειτουργία του.
Αφετηρία της μικρής ιστορικής αναδρομής στάθηκε η πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Εκεί οι συγκεντρωμένοι έμαθαν, μεταξύ άλλων, για τους δυο μεγάλους εργασιακού χώρους που υπήρχαν στο Περιστέρι, το εργοστάσιο κλωστουφαντουργιας του «Λαναρά» και το ανθρακωρυχειο στο «Κάρβουνο», που αριθμούσαν περισσότερους από 3.000 εργάτες και εργάτριες και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην Αντίσταση. Είναι ενδεικτικό ότι ο 4ος λόχος του ΕΛΑΣ Περιστερίου αποτελούνταν από εργάτες του «Κάρβουνου».
Η επόμενη στάση του περιπάτου έγινε στο σημείο που έχει τοποθετηθεί πλάκα προς τιμήν της ΕΠΟΝίτισσας Άννας Παρλιάρου. Η Άννα Παρλιάρου συνελήφθη τον Μάη του 1944, σε ηλικία 16 ετών, βασανίστηκε φριχτά από τους ταγματασφαλιτες και στις 6 Ιούλη του ίδιου έτους μεταφέρθηκε στο μπλόκο του Περιστερίου με σκοπό να καταδώσει συναγωνιστές της. «Αδέλφια κουράγιο! Δεν δείχνω κανέναν!», ήταν η απάντησή της.
Επόμενος σταθμός, το μνημείο για τη μάχη της Παλιάς Αγοράς, στις 28 Ιούνη 1944, όπου σκοτώθηκε ο Γιάννης Τζιλβές (Παναγιώτης), επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΑΣ, τραυματίστηκε, πιάστηκε και εκτελέστηκε επί τόπου ο Βασίλης Αλαγιάννης. Στο σημείο αυτό έγινε αναφορά και τον Ευγένη Χαραλαμπίδη, αγωνιστή που αναδείχθηκε τον Οκτώβρη του 1944 σε λαϊκό Δήμαρχο της πόλης, συνελήφθη το 1945 και εκτελέστηκε στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας το 1948. Μάλιστα, παρά τη μεγάλη συμβολή του στην Αντίσταση, δεν υπάρχει καμιά αναφορά στο πρόσωπο του, μέσα από κάποιο μνημείο ή ονοματοδοσία δρόμου, σε ολόκληρο το Περιστέρι.
Τέλος, η συζήτηση συνεχίστηκε στο Μουσείο, όπου εργαζόμενοι και νεολαία μπόρεσαν όχι μόνο να περιηγηθούν στον χώρο αλλά και να καταθέσουν προτάσεις και σκέψεις για τις επόμενες σχετικές πρωτοβουλίες. Στην κατεύθυνση αυτή, το Παράρτημα διαβεβαίωσε πως δραστηριότητες όπως οι ιστορικοί περίπατοι θα συνεχιστούν και θα εμπλουτιστούν και με άλλες πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της ιστορίας και των αγώνων του λαού του Περιστερίου.