Posted on 4 Νοεμβρίου, 2024 in Νέα Παραρτημάτων

Παράρτημα Νεάπολης-Συκεών της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ: Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 80 χρόνια από την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ

Τον Τάσο Μαγλαρίδη, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του ΚΚΕ, τίμησε η Τομεακή Οργάνωση Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν την Κυριακή 20 Οκτώβρη 2024 στο κλειστό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με αφηγήσεις, προβολή σπάνιων φωτογραφιών με τα γεγονότα και μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια της Αντίστασης.

Ακολούθησε η ομιλία του Αλέξη Γουσόπουλου, μέλους της Επιτροπής Περιοχής της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η Τομεακή Οργάνωση του ΚΚΕ στη Δυτική Θεσσαλονίκη εκπληρώνει ένα σημαντικό χρέος απέναντι στον Τάσο Μαγλαρίδη, που δολοφονήθηκε το 1980, από δυνάμεις καταστολής κατά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, το 1980, οι προσκείμενοι στο ΚΚΕ δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να καλέσουν σε συμμετοχή στις τοπικές παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου και τους αντιστασιακούς. Στο πλαίσιο αυτό, ο κομμουνιστής δήμαρχος Νεάπολης Αλ. Μπινιώρης, έδωσε “άδεια” για να παρελάσει πρώτη η ΠΕΑΕΑ. Ήταν η πρώτη φορά, μετά από 36 χρόνια απαγορεύσεων, που οι αντιστασιακοί θα παρελάσουν για να γιορτάσουν την επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης. Τα ΜΑΤ επιτίθενται με λύσσα και τραυματίζουν βαριά τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του ΚΚΕ Τάσο Μαγλαρίδη. Ο 76χρονος τότε σ. Τάσος πάλεψε με τα πολλαπλά του τραύματα και τις σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αλλά υπέκυψε μετά από λίγες μέρες στο ΑΧΕΠΑ.

Το αστικό κράτος, παρά την άγρια καταστολή, δεν κατάφερε τελικά να σβήσει την ιστορική μνήμη και την εποποιία του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, που ήταν και είναι γραμμένη με αίμα στη λαϊκή συνείδηση. Όσο λυσσασμένα και να πάλεψε για να το αποφύγει, τελικά το λαϊκό κίνημα επέβαλε την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης και τη μέγιστη τιμή που της πρέπει στην ιστορία του λαού μας.

Στο πρόσωπο του Τάσου Μαγλαρίδη τιμούμε όλους όσοι μοιράστηκαν τις αξίες και τα ιδανικά για τα οποία δολοφονήθηκε, αλλά και όλους όσοι βαδίζουν στα χνάρια του για το δίκιο του λαού ενάντια στην αδικία και εκμετάλλευση».

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία από το χώρο της εκδήλωσης μέχρι το σημείο της δολοφονίας, στη γωνία των οδών Βενιζέλου και Βασ. Γεωργίου (σήμερα Α. Παπανδρέου) και κατάθεση στεφάνων από το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και από τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών.