Εκδηλώσεις και δράση όλο τον χρόνο με αφορμή την 80ή επέτειο της Απελευθέρωσης
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη – εκδήλωση που διοργάνωσε η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στο Πνευματικό Κέντρο «Αντώνης Τρίτσης» του Δήμου Αθήνας, την Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2024, για την έναρξη της καμπάνιας για τη διεκδίκηση των οφειλόμενων γερμανικών επανορθώσεων – πολεμικών αποζημιώσεων για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που προκάλεσαν οι ναζί στην Κατοχή, αποφασισμένων από διεθνείς διασκέψεις. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Γιώργος Μαργαρίτης, πανεπιστημιακός, καθηγητής Ιστορίας, με δράση στο κίνημα για τις γερμανικές αποζημιώσεις , ο Στέλιος Μπενετάτος, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», επίσης με δράση στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, καθώς και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ. Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Στέφανος Λουκάς.
Όπως τονίστηκε στην κεντρική εισήγηση που παρουσίασε η πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Τούλα Μητσέα, ογδόντα χρόνια μετά την Απελευθέρωση της Ελλάδας από την τριπλή φασιστική κατοχή, «οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν την αποκλειστική ευθύνη διαχρονικά, αφού έχουν παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των οφειλόμενων γερμανικών αποζημιώσεων γιατί υπηρετούν την αστική τάξη προκρίνοντας τη συνεργασία των αστικών τάξεων Γερμανίας-Ελλάδας, τις συμμαχικές σχέσεις τους, σχέσεις ανισότιμης αλληλεξάρτησης στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Έτσι, καμιά από τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις της Ελλάδας δεν διεκδίκησε τις επανορθώσεις.
Από την πλευρά της, η ΟΔ Γερμανίας δεν αναγνωρίζει την υποχρέωσή της να πληρώσει τα οφειλόμενα. Μάλιστα, το γερμανικό ΥΠΕΞ με διάφορες μεθοδεύσεις – ίδρυση του “Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον” κ.λπ. – επιχειρεί να επιδράσει στην ιστορική μνήμη του λαού μας ώστε να ξεχαστούν τα ναζιστικά εγκλήματα. Επίσης, επιδιώκουν να ξαναγράψουν την ιστορία του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου στα μέτρα του ιμπεριαλισμού, στην υπηρεσία της ΕΕ και της Γερμανίας και, για “να θολώσουν την ιστορική μνήμη”, χρηματοδοτούν… “έργα συμφιλίωσης” σε μαρτυρικούς δήμους, εβραϊκές κοινότητες και εκπαιδευτικά ιδρύματα για έρευνες και μελέτες ιστορικού περιεχομένου».
Μετά την εισήγηση έγινε πλούσια συζήτηση με ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις.
Στο ιστορικό των γερμανικών επανορθώσεων αναφέρθηκε ο καθηγητής Ιστορίας Γιώργος Μαργαρίτης, κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της διεκδικητικής δράσης, που αφορούν τόσο στην ενημέρωση λαού και νεολαίας όσο και στη συσπείρωση δυνάμεων για τη διεκδίκηση.
Το ΚΚΕ, επισημάνθηκε, από το 1946 ακόμα, πρόβαλλε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και, στη συνέχεια, σε κοινή δράση με την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ κλιμάκωσε με Υπομνήματα, Αναφορές, Ερωτήσεις και άλλες παρεμβάσεις προς τις κυβερνήσεις και τη Βουλή και προς την ΕΕ, με κινητοποιήσεις στη γερμανική πρεσβεία, στο ελληνικό ΥΠΕΞ και την ελληνική Βουλή.
Δίνοντας συνέχεια σε αυτήν τη δράση της, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ αποφάσισε όλο τον χρόνο να οργανώσει κεντρικές εκδηλώσεις και δραστηριότητα όλων των Παραρτημάτων σε όλη τη χώρα με ανάπτυξη οργανωμένης διεκδικητικής δράσης. Άλλωστε, είναι χρήματα οφειλόμενα στον λαό μας που μάτωσε με πάνω από 500.000 νεκρούς για την Απελευθέρωση, τον Δεκέμβρη 1944, και στη συνέχεια με την τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Επίσης, στόχος είναι να αποκαλύπτεται ο βρώμικος ρόλος της αστικής τάξης που, τότε, καλούσε τον λαό «να κάτσει φρόνιμα» και τον εγκατέλειψε στην τύχη του φεύγοντας για Κάιρο και Λονδίνο, ενώ μια μερίδα της συνεργάστηκε με τους ναζί.
Ακόμα, να αποκαλύπτεται η σημερινή στάση της αστικής τάξης με τη συμμετοχή της στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με ενεργό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές επιχειρήσεις τους, θέτοντας τον λαό μας σε τεράστιο κίνδυνο.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει πολύμορφες εκδηλώσεις από τα Παραρτήματα όπως: ενημερωτικές συσκέψεις, με εκθέσεις και προβολή φωτογραφιών, με ντοκιμαντέρ, ιστορικούς περιπάτους, διεκδικητικές συγκεντρώσεις κ.λπ. Επίσης, με αξιοποίηση των Μουσείων Καισαριανής και Περιστερίου αλλά και άλλων μνημείων σε όλη τη χώρα. Με εκδηλώσεις σε πόλεις και περιοχές όπου έγιναν μπλόκα, όπως και σε μαρτυρικές πόλεις και χωριά.
Η πρώτη φάση της καμπάνιας θα έχει σταθμό την 9η Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, με διεκδικητική μορφή, οργανωμένη κινητοποίηση.
Μέσα από τη σύσκεψη, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ απηύθυνε κάλεσμα στις μαζικές εργατικές, λαϊκές, φιλειρηνικές ριζοσπαστικές εργατικές οργανώσεις του κινήματος να συμβάλουν επίσης με τη δράση τους στη δίκαιη αυτή διεκδίκηση του λαού μας.