Μεγάλη συγκίνηση αλλά και περηφάνια κατέκλυσαν όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση που έγινε την Πέμπτη 13 Μάρτη, στον δημοτικό κινηματογράφο Νέας Ιωνίας για την παρουσίαση του λευκώματος που επιμελήθηκαν οι ΚΟ Ν. Ιωνίας του ΚΚΕ με θέμα «Ηρωικές στιγμές του ΚΚΕ στην εργατική και προσφυγική Νέα Ιωνία, 1923 – 1944».
Συγκίνηση και περηφάνια για τις «σελίδες» ανεπανάληπτου ηρωισμού που έχει γράψει ο λαός μας με την καθοδήγηση του τιμημένου ΚΚΕ – αλλά και βαθιά δύναμη: την δύναμη που κατακλύζει όσους, μέσα από τα διδάγματα της Ιστορίας, ανιχνεύουν απαντήσεις και στα σύγχρονα ερωτήματα, για τις λύσεις των σημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εργατική – λαϊκή οικογένεια.
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Παραβρέθηκαν ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η Αφροδίτη Κτενά, βουλευτής του ΚΚΕ και πανεπιστημιακός.
«Προσοχή, προσοχή, σας μιλάει το ΕΑΜ,
προσοχή, προσοχή, σας μιλάει η ΕΠΟΝ,
προσοχή,
σας μιλάει η Επανάσταση,
σας μιλάνε οι νεκροί της Επανάστασης,
σας μιλάνε οι αγέννητοι της Επανάστασης,
προσοχή, προσοχή,
σας μιλάει το αύριο στη μέση της βραδινής συνοικίας που μυρίζει καπνισμένο φαΐ και μπαρούτι,
στη μέση της καρδιάς μας που μυρίζει άνοιξη…»
Οι μαθητές που πρώτοι «πήραν τον λόγο» με χωνιά όπως κι αυτά που – τότε η ΕΠΟΝ μετέτρεψε σε «όπλα» αντίστασης και αντεπίθεσης – «σκόρπισαν» σε όλη την αίθουσα στίχους από τις «Γειτονιές του κόσμου» του Γιάννη Ρίτσου, μεταφέροντας τους παρευρισκόμενους στα βασανισμένα μα και γεμάτα πολύτιμη πείρα εκείνα χρόνια…
Ακολούθησε βίντεο για τη προετοιμασία του οποίου – όπως και έκθεσης με ταμπλό που στόλιζε το χώρο – βοήθησαν οι μαθητικές Οργανώσεις Βάσης της ΚΝΕ στη Νέα Ιωνία μαζί με τους φίλους του «Κόκκινου Αερόστατου».
Ανάμεσα στις μεστές πληροφορίες και κουβέντες που αυτά περιελάμβαναν, ξεχώριζε η συνέντευξη με το Γιώργο Κατημερτζή, σύντροφο που ήταν ΕΠΟΝιτης στη μάχη της Μπριτάνια στον Περισσό – στον οποίο η εκδήλωση απέδωσε ειδική τιμή για τη προσφορά του.
«Πετύχαμε… Γιατί ήμασταν σαν μια γροθιά…!»
Ολόκληρη η εκδήλωση είχε ετοιμαστεί με το μεράκι που γεννά η καθημερινή δράση ΚΚΕ και ΚΝΕ για να οργανωθεί η πάλη σε μια εργατούπολη όπως η Νέα Ιωνία: με τη προσπάθεια να μελετηθούν ντοκουμέντα της εποχής, η γνωριμία με πρωταγωνιστές των γεγονότων. Να αξιοποιηθεί το μοναδικό πολιτιστικό έργο που γέννησαν οι αγώνες της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Να μεταφερθεί πείρα από την απαιτητική αλλά ελπιδοφόρα πάλη για οργάνωση του εργατόκοσμου κόντρα και στην εκμετάλλευση και στην κατοχή.
Μεταξύ άλλων, ξεχώρισε η αφήγηση της μαθήτριας τότε, Δέσποινας Βενετσανοπούλου, που δούλευε από 11 χρονών κι αυτή στο «Μάντσεστερ της Αθήνας» (σ.σ. όπως είχε επικρατήσει να λέγεται η Νέα Ιωνία) και «ζωντάνεψε» σημερινή μαθήτρια Γυμνασίου: «Και πετύχαμε. Κι αυτό γιατί ήμασταν ενωμένοι σαν μια γροθιά» όπως εξηγούσε η παλαίμαχη αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, περιγράφοντας μια σειρά μάχες στα υφαντουργεία και τα κλωστήρια της περιοχής.

Τον δημοτικό κινηματογράφο «γέμισαν» κάποια στιγμή τρικάκια της εποχής, με κουβέντες διαλεγμένες, απ’ τις ανάγκες του αγώνα: «Μετριούμαστε, μετριούμαστε, ποτέ δεν ήμασταν σωστοί. Έφευγε ένας – ένας. Η φυλακή κι ο θάνατος! Κι ένας – ένας που έφευγε, δέκα άλλοι μας ερχότανε. Κι αντίς να λιγοστεύουμε, αντίθετα πληθαίναμε, όπως πληθαίνει η άμμος», έλεγε ένα από αυτά.
Στο τέλος της εκδήλωσης, ξανά ο λόγος στη νέα γενιά, πάλι με έργα που έχουν «γραφτεί» μες στην θύελλα των λαϊκών αγώνων: «Παίρνουμε τη σκυτάλη… Πάντα νικάει το δίκιο/ Μια μέρα θα νικήσει ο άνθρωπος / Μια μέρα η λευτεριά θα νικήσει τον πόλεμο, αδέρφια μου / Αδέρφια μου, μια μέρα θα νικήσουμε για πάντα» («Οκτώβρης 1940», Γ. Ρίτσος)
Είχε προηγηθεί ένα προσεγμένο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Ο μουσικός Στέφανος Ψαραδάκος ερμήνευσε με την κιθάρα του τους «Γερόντους» και τον «Μπελογιάννη». Ενώ μουσικό σχήμα με τους Άγγελο Μαθιουλάκη (λύρα), Νίκο Χαλιώρη (κιθάρα), Σταύρο Τσαντέ (μπουζούκι), Ράνια Μπαλή (φωνητικά) «ταξίδεψε» το κοινό σε τραγούδια με ειδικό ρόλο, όχι μόνο στην επαφή με κρίσιμες φάσεις της ιστορίας μας, αλλά και στον εξοπλισμό με δύναμη για τις δύσκολες μάχες που έρχονται. Ποιήματα διάβασαν οι Έφη Θανοπούλου και Όλγα Μιχαλοπούλου.
Το προσεγμένο και καλαίσθητο Λεύκωμα διακινείται από τις ΚΟ Νέας Ιωνίας του ΚΚΕ, ιδιαίτερα χρήσιμο σε όλους όσους θέλουν να μελετήσουν τη μεγάλη αγωνιστική ιστορία του λαού μας και τις συνθήκες μέσα στις οποίες χτίζεται η δύναμη για την αναμέτρηση με όλους τους αντιπάλους του.