
Τη μνήμη των 120 εκτελεσθέντων κομμουνιστών και αγωνιστών της ΕΑΜικής εθνικής αντίστασης, μελών του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς – ναζί κατακτητές και τους ντόπιους, ταγματασφαλίτες – γερμανοτσολιάδες συνεργάτες τους την 14η Απρίλη του 1944 (Μ. Παρασκευή), ως αντίποινα για την ανατίναξη γερμανικής αμαξοστοιχίας του ΕΛΑΣ στο Αγγελόκαστρο, τίμησαν με εκδήλωση στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου, η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ–ΔΣΕ.
Στο μνημείο των τριών πρώτων απαγχονισμένων Χρήστου Σαλάκου, Αβραάμ Αναστασιάδη και Πάνου Σούλου που έμειναν κρεμασμένοι στην ίδια πλατεία, από το πρωί της Μ. Παρασκευής έως και την επόμενη μέρα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση σήμερα το απόγευμα, ανήμερα (ημερολογιακά), της μεγάλης σφαγής που έγινε στην πόλη, πριν 81 ακριβώς χρόνια.

Στις παρεμβάσεις τους ο Γιάννης Καρναβιάς, μέλους της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας και Περιφερειακός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και ο Γιάννης Λίτσας, αντιπρόεδρος του παραρτήματος Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, αναφέρθηκαν στα γεγονότα και στη σύνδεσή τους με το σήμερα.
Τονίστηκε, ότι η θυσία των 120 διδάσκει, αποτελεί «φάρο» στον συνολικό αγώνα των εργαζομένων, του λαού απέναντι στην πολιτική που θυσιάζει τις ανάγκες τους για τα κέρδη των λίγων, στην εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στους ανταγωνισμούς μεταξύ των διαφόρων ιμπεριαλιστών κρατών και των συμμαχιών τους, με ο,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τους λαούς, και τον ελληνικό.

Τιμήθηκαν, επίσης, όλοι οι νεκροί που έπεσαν από τα βόλια του γερμανικού εκτελεστικού αποσπάσματος, την ίδια μέρα, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, όπου σήμερα υπάρχει μνημείο, το οποίο ανακαινίζεται, μετά και τις επίμονες προσπάθειες, προς κάθε αρμόδιο φορέα, του τοπικού παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.
Στη συγκέντρωση, απαγγέλθηκε το ποίημα «Αναστάσιμο Μνημόσυνο» του Γιάννη Ρίτσου, που ο ποιητής έγραψε για τα συγκεκριμένα γεγονότα στην πόλη, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο των τριών απαγχονισμένων, από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο νομό, όπως και από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.