Το λογοτεχνικό στίγμα της Μέλπως Αξιώτη την περίοδο της Κατοχής, της Αντίστασης, της Απελευθέρωσης, του Δεκέμβρη, των κατοπινών διώξεων και της αναγκαστικής πολιτικής προσφυγιάς αναλύθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην έκθεση της ΚΟ Αττικής για «Το Απελευθερωτικό – Επαναστατικό 1944» στις 27 Νοέμβρη 2024.
Την κεντρική ομιλία έκανε η Αλεξάνδρα Προυσανίδου, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη», ενώ η ηθοποιός Αγγελική Ξένου «ταξίδεψε» το κοινό σε αυτά τα «δέκα μεγάλα χρόνια» μέσα από τα χρονικά της Αξιώτη, που γράφτηκαν λίγο μετά το Δεκέμβρη του 1944, από μυθιστορήματα και διηγήματα της ίδιας πάλι περιόδου, αλλά και από κείμενά της όταν βρέθηκε πολιτική εξόριστη στη Γαλλία.
Όπως σημείωσε η ομιλήτρια, η Μ. Αξιώτη εκείνων των χρόνων «επιζητά και καταφέρνει να λειτουργήσει ως πρακτικογράφος, θα μπορούσε να πει κανείς, των μεγάλων στιγμών του λαού μας, του λαού που τόσο πολύ αγάπησε. Ξέρει καλά ότι ο λαός είναι ο μέγας δημιουργός της Ιστορίας και σε αυτόν αφιερώνει το έργο της. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια της:
“Σε αυτούς που τα ‘γραψαν με τη ζωή τους και το αίμα τους.
Στους γνωστούς και τους αγνώστους. Στους νεκρούς. Λαβωμένους. Κυνηγημένους. Φυλακισμένους. Ξεσπιτωμένους. Ξορισμένους. Τρελούς απ’ τα μαρτύρια. Πρησμένους απ’ τη στέρηση. Χήρες και ορφανά. Μαυροντυμένες μάνες. Στους μαχητές κι αγωνιστές. Γυναίκες, άντρες και παιδιά. Στους ένοπλους και άοπλους. Στον πιο μικρό ως τον πιο μεγάλο.
Σ’ εκείνους που πολέμησαν όχι μόνο ενάντια στις φανερές ορδές του Άξονα. Αλλά κι ενάντια και ταυτόχρονα στις ύπουλες μορφές της παγκόσμιας Αντίδρασης, που χτυπά πάντα τους λαούς πισώπλατα”.
Δικά τους κατορθώματα είναι όσα αναγράφονται στα κείμενα “Απάντηση σε 5 ερωτήματα”, “Πρωτομαγιές (1886 – 1945)”, “Οι Ελληνίδες φρουροί της Ελλάδας”, “Αθήνα 1941-1945”, που γράφτηκαν από την άνοιξη έως το φθινόπωρο του 1945 και περιλαμβάνονται στον τόμο “Χρονικά”, στα διηγήματα που δημοσιεύτηκαν στα “Ελεύθερα Γράμματα”, την ίδια περίοδο, και περιέχονται στον τόμο “Σύντροφοι καλημέρα”, στο μυθιστόρημά της “Εικοστός αιώνας”, που έγραψε το φθινόπωρο του 1946, λίγο πριν αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ελλάδα, στα κείμενα που έγραψε στη Γαλλία και περιέχονται στον τόμο “Μια καταγραφή στην περιοχή της λογοτεχνίας”, συμβάλλοντας να γίνει γνωστή η πάλη του ελληνικού λαού, του ΔΣΕ, αλλά και η ανυποχώρητη στάση των εξόριστων και των φυλακισμένων».
Συνεχίζεται η έκθεση έως τις 15 Δεκέμβρη
Η έκθεση συνεχίζεται έως και την Κυριακή 15 Δεκέμβρη 2024, έχοντας λάβει παράταση λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κόσμου. Φιλοξενείται στο κτίριο της οδού Σανταρόζα (πρώην Δικαστήρια, είσοδος από Σταδίου 46, πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ – Μετρό Ομόνοιας).
Το ωράριο λειτουργίας τις καθημερινές είναι 10 π.μ. – 2 μ.μ. και 5 μ.μ. – 9 μ.μ., ενώ τα Σαββατοκύριακα 10 π.μ. – 8 μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη (τηλ. για ραντεβού για ομαδικές ξεναγήσεις 210 52 82 607, Δευτέρα έως Παρασκευή 10 π.μ. – 1 μ.μ. και 5 μ.μ. – 8 μ.μ.).